Purim este o sarbatoare evreiasca care comemoreaza eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic dupa executia lui Haman in 427 I.d.Hr. si in urma decretului reginei Estera, care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman in 425 I.d.Hr., dupa cum este scris in cartea biblica Cartea Esterei (Megillat Esther). Capitolul Megillah, al zecelea din cartea Moed.
Conform relatarii din cartea Esterei, la un secol dupa ce Nehemia s-a intors sa rezideasca Templul din Ierusalim, Haman (“Aman”), mai marele capeteniilor imparatului persan Achashverosh, jignit de iudeiul Mardoheu din semintia lui Beniamin, trage la sorti pentru a stabili data la care sa fie exterminati evreii.
Purim este celebrata in fiecare an in functie de calendarul ebraic, la a 14-a zi a lunii ebraice Adar, a doua zi dupa victoria evreilor asupra dusmanilor. Purim incepe la apusul soarelui in ziua precedenta. in orasele care s-au protejat de un zid in zilele lui de Josua, inclusiv Shushan (Susa) si Ierusalim, Purim este sarbatorit la data de 15 a lunii, cunoscut sub numele de Shushan Purim. Purim este caracterizat prin recitari publice a Cartii Estera, oferind reciproc cadouri de alimente si bauturi, pomana pentru saraci si o masa de celebrare. Alte obiceiuri includ bautul vinului, purtarea de masti si costume si sarbatoriri publice.