Ieri, 27 iulie 2022, s-au implinit 160 de ani de la infiintarea oficiala a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
Prin Decretul nr. 168 din 27 iulie 1862, semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, se prevedea infiintarea Ministerului de Externe al Romaniei unite, sub denumirea „Departamentul Trebilor Straine si de Stat”, prin reorganizarea si unificarea celor doua structuri de politica externa ale Munteniei si Moldovei. Era una dintre cele mai importante masuri de unificare si modernizare a statului si a societatii romanesti, decretul prevazand infiintarea urmatoarelor sectii: Cancelarie, Afaceri Consulare, Politic, Contencios, Publicatii Oficiale.
Demersurile au inceput la 24 ianuarie 1859, cand a avut loc – Unirea Principatelor Romane, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), act ce a marcat procesul de unificare nationala si modernizare a societatii romanesti.
Prima sarcina a diplomatiei romane a fost aceea de a indeplini obiectivele fundamentale ale recunoasterii internationale si desavarsirii Unirii Principatelor sub dublul sau aspect, primul legat de recunoasterea de către Europa a dublei alegeri, celalalt de acceptarea de catre Constantinopol si puterile garante a unirii depline in plan politic si administrativ.
Apariția noii institutii avea ca principal obiectiv reglementarea legaturilor externe ale tanarului stat si de dobandire a unui statut international, care sa impună Romania drept stat independent si suveran. Infaptuirea Unirii Principatelor a adus o schimbare in domeniul relatiilor externe si inaugurarea unei diplomatii curajoase, orientata spre realizarea obiectivelor fundamentale ale natiunii romane.
Marile personalitati diplomatice care au contribuit la atingerea principalelor obiective nationale si totodata la edificarea aparatului diplomatic al tanarului stat roman modern au fost intelectuali educati la universitati occidentale, in special din Franța. Acestia au avut o vasta experienta in aparatul de stat si administratie, fiind implicati in marea lor majoritate in Revolutia de la 1848, fiind militanti activi pentru modernizarea si unirea Principatelor Romane, la care au contribuit personal, Ministerul Afacerilor Straine al Romaniei avand numerosi membri ai Academiei Romane in conducerea Centralei de la Bucuresti sau la misiunile diplomatice romanesti din strainatate. In multe cazuri, activitatea diplomatica a fost dublata de una artistica sau o cercetare stiintifica. Dintre acestia amintim personalitati precum Dimitrie C. Bratianu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Odobescu, Ion Ghica, Mihail Kogalniceanu, Petre P. Carp, Vasile Boerescu, Nicolae Kretzulescu, Ion Balaceanu, Ion Campineanu, C.A. Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, Ion C. Bratianu sau Titu Maiorescu au indeplinit functia de ministri de externe si sefi de misiune.